Suplementy diety
MAŚLAN SODU

MAŚLAN SODU
Kwas masłowy zawarty w produkcie, występujący w postaci maślanu sodu, jest krótkołańcuchowym kwasem tłuszczowym i głównym źródłem energii dla komórek nabłonka jelitowego. U ludzi jest wytwarzany w jelicie grubym podczas fermentacji błonnika. Obecność kwasu masłowego w jelitach jest kluczowa dla utrzymania prawidłowej homeostazy komórek błony śluzowej, wspomagając ich metabolizm, proliferację oraz procesy naprawcze. Dodatkowo, kwas masłowy pomaga w utrzymaniu integralności bariery jelitowej oraz korzystnie wpływa na mikrobiom jelitowy, stymulując rozwój flory saprofitycznej i ograniczając wzrost patogenów.
MAŚLAN SODU to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, wspomagająca proces odżywiania pacjentów z chorobami układu pokarmowego. Zalecany do postępowania dietetycznego w stanach takich jak:
zaburzenia czynnościowe jelit, takie jak zespół jelita drażliwego (IBS), biegunki, zaparcia, bóle i wzdęcia brzucha, dyspepsja,
nieswoiste choroby zapalne jelit, w tym wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego-Crohna,
okresy rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych w obrębie przewodu pokarmowego,
zaburzenia flory jelitowej, np. w trakcie i po antybiotykoterapii,
choroba uchyłkowa,
niedobory pokarmowe, zwłaszcza przy niskiej podaży błonnika lub diecie ubogiej w resztki pokarmowe.
1 kapsułka
Maślan sodu 300 mg
W tym kwas masłowy 240 mg
Preparat powinien być przechowywany w tekturowym pudełku, w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Preparat należy chronić przed działaniem promieni słonecznych oraz wilgoci.
Produkt przeznaczony jest jedynie do stosowania doustnego. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji preparatu oraz nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek składnik preparatu. Nie należy stosować u osób z zaburzeniami połykania lub w przypadku, gdy połykanie kapsułek sprawia trudność.